Veelgestelde vragen

Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op!

Algemeen

Is Sumatra Operational Intelligence (OI) beter dan Business Intelligence (BI)?

Ja, wij vinden van wel, maar dat is natuurlijk logisch 🙂 Maar zonder gekheid, er zijn overeenkomsten en verschillen tussen Operational Intelligence (OI) en Business Intelligence (BI). Met beide oplossingen kun je mooie dashboards maken en data analyseren. BI software biedt meer vrijheid voor het maken van vrije analyses, waarbij gezocht kan worden naar bepaalde verbanden. Dit kan voordelen bieden aan een marketeer die rustig de tijd neemt om trends te analyseren. Maar het heeft als nadeel dat het voor veel gebruikers niet eenvoudig is om ermee te werken. Voor BI is vrijwel altijd een data warehouse nodig, dit betekent dat je altijd naar verouderde informatie kijkt.
OI biedt iets minder mogelijkheden in het maken van vrije analyses, maar neemt de gebruiker juist op een overzichtelijke manier mee door de dashboards en rapportages. Vanuit bijvoorbeeld een grafiek, kan je met OI alle bijbehorende en onderliggende cijfers snel en eenvoudig analyseren, zonder afleidende pop-ups en dus zonder het scherm te verlaten. In de praktijk sluit OI daarom beter aan bij de behoefte, omdat OI bedrijfsbreed kan worden ingezet. BI is vooral ontwikkeld voor het hoger management. OI biedt iedereen binnen de organisatie actuele en interactieve cijfers, ter ondersteuning van de dagelijkse werkzaamheden.

Wat is Operational Intelligence?

Sumatra Operational Intelligence is ontwikkeld om inzicht te geven in de dagelijkse processen. Door het beschikbaar stellen van complete en actueel informatie, wordt het beslissingsproces ondersteund, versneld en vereenvoudigd. Operational Intelligence kan worden ingezet in alle lagen van de organisatie, waar behoefte is aan up-to-date en complete cijfers.

In onze optiek hoort ieder overzicht te voldoen aan “de 3 W’s” en inzicht te geven in:
* Wat is er aan de hand?
* Wat is de oorzaak?
* Wat moet ik doen om het op te lossen.

Werkt Sumatra ook in de cloud?

Ja, Sumatra kan zeker ook in de cloud worden gebruikt. Draait jouw software in de cloud (op een hosted server) of op Microsoft Azure? Dan kan Sumatra daar worden geïnstalleerd. Houd er rekening mee dat niet iedere hosting partij het maken van een remote koppeling via een http(s) protocol toestaat. Daarom adviseren wij om in een hosted omgeving altijd de Sumatra Universal versie te installeren, zodat de Sumatra Builder en Data Model Editor op de hosted server kunnen worden geïnstalleerd en worden gebruikt.

Sumatra draait ook op een ‘shared server’ omgeving. Maar in de praktijk staan niet alle hosting partijen software van derden toe op een ‘shared server’. Het is dus belangrijk om dit vooraf te inventariseren.

Koppelingen met SaaS oplossingen als D365BC SaaS en Exact Online zijn mogelijk. Voor Exact Online zetten wij bijvoorbeeld de Invantive DataHub of Orbis in. Voor D365BC SaaS kunt u een Azure Data Factory laten maken door uw Dynamics partners, waarmee Sumatra dan koppelt.

Kan ik met Sumatra consolideren?

Ja, met Sumatra kan je uitstekend consolideren. Niet alleen (realtime!) financiële consolidaties, maar ook het consolideren van bijvoorbeeld omzet, voorraad, projecten en openstaande posten over meerdere administraties is met Sumatra prima mogelijk.

Is voor Sumatra een data warehouse nodig?

Nee, voor Sumatra is geen data warehouse nodig. Sumatra koppelt rechtstreeks aan de Microsoft SQL-database. Dankzij de zeer slimme techniek die wij hierbij hanteren, is de performance hoog en de belasting van de server laag. Het niet hoeven ontwikkelen en onderhouden van een data warehouse biedt meer vrijheid en bespaart veel tijd en geld.

Met welke ERP-software kan Sumatra koppelen?

Sumatra is specifiek ontwikkeld voor de volgende ERP-systemen:

Ook is Sumatra uitermate geschikt om te koppelen met ISV-software voor Microsoft Dynamics.

Verder koppelt Sumatra met alle applicaties met een Microsoft SQL-database zoals Scan Sys, CCM, COMPAS, Prompt en ATREA.

Koppelingen met SaaS oplossingen als D365BC SaaS en Exact Online zijn mogelijk. Voor Exact Online zetten wij bijvoorbeeld de Invantive DataHub of Orbis TaskCentre in. Voor D365BC SaaS kunt u een Azure Data Factory laten maken door uw Dynamics partners, waarmee Sumatra dan koppelt.

Waar kan ik een training volgen?

De trainingen vinden plaats op ons kantoor, aan de Gildeweg 9a in Nootdorp. Een on-site training bij jou op locatie is ook mogelijk.

Welke licenties zijn er beschikbaar?

Sumatra is in 2 verschillende licenties verkrijgbaar, de Professional en de Universal edition. De Universal edition kan worden uitgebreid met Multi-User en/of Multi-Company Packs. Je kunt de functionaliteit per editie bekijken op deze pagina.

Hoe kan ik wisselen tussen het Dark en Light theme?

Als je het hoofdscherm van de Sumatra Webclient in de rechterbovenhoek klikt, opent een menu met een tandwiel. Als je op het tandwiel klikt krijg je meerdere opties te zien, waaronder het wisselen tussen de kleurthema’s. Zie ook deze korte instructievideo.

Hoe kan ik de Sumatra 2019 stijl toepassen?

Als je van een oudere versie upgrade naar Sumatra 2019 of Sumatra 2020, dan komen er diverse nieuwe componenten beschikbaar. In dit document wordt uitgelegd hoe en waar je deze kan actieveren / wijzigen.

Kan ik Sumatra zelf installeren?

Ja, dat is zeker mogelijk. Raadpleeg hiervoor de installatiehandleiding. Wij adviseren overigens om dit door een consultant te laten doen.

Hoe lang bestaat Sumatra al?

Sumatra Software is in 1997 opgericht, met als doelstelling om informatie uit ERP-systemen realtime beschikbaar te stellen, overal en altijd.

Dankzij onze jarenlange ervaring weten wij als geen ander, dat goed geïnformeerde medewerkers betere beslissingen nemen. Daarom ontwikkelen wij software die onze gebruikers complete en actuele informatie biedt, zodat zij effectiever kunnen werken. Dit levert tevreden medewerkers op, waar jouw hele organisatie van profiteert.

Hoeveel klanten heeft Sumatra?

Dagelijks werken tienduizenden personen met Sumatra Operational Intelligence. Zij zijn werkzaam bij bedrijven en organisaties van alle soorten en maten: van een kleine onderneming van 5 medewerkers, tot grote internationale en soms beursgenoteerde bedrijven. Op deze pagina lees je meer hierover.

Kan ik een (remote) demonstratie van Sumatra krijgen?

Ja, je kan een hier een afspraak voor een (remote) demonstratie inplannen.

Kan ik Sumatra eerst een keer uitproberen?

Ja, het is mogelijk om Sumatra gedurende 30 dagen vrijblijvend te testen. Een consultant kan de software installeren, uitleg geven en één of meer gewenste interactieve overzichten maken. Deze kan je dan 30 dagen lang testen. Pas daarna beslis je of je een Sumatra licentie afneemt.

Heeft Sumatra een Excel integratie?

Ja, met de Sumatra Report Wizard kan je (na een dag training) in een handomdraai zelf geavanceerde Excel rapportages maken.

Is Sumatra ook via het Internet beschikbaar?

Ja, de Sumatra Universal en Enterprise* edition zijn ook via het internet te benaderen. Zo kan je Sumatra overal en altijd op jouw PC, Notebook, Tablet of Smartphone openen, mits je een internetverbinding hebt natuurlijk.
* De Enterprise edition is per 01-01-2023 vervangen door Multi-User en Multi-Company Packs, welke aanvullend op de Universal edition kunnen worden besteld.

Support

Heeft Sumatra een eigen helpdesk?

Jazeker, onze klanten kunnen tijdens kantooruren gebruik maken van onze servicedesk. Bij supportvragen kan je gebruik maken van dit formulier. Tussen 09.00 en 17.00 uur kan je ook bellen naar +31 (0)70 5144514. Ook kun je gebruik maken van ons forum.

Kan ik software ook door Sumatra laten installeren?

Bij voorkeur wordt Sumatra geïnstalleerd door een consultant van jouw Sumatra partner. Soms wordt in overleg besloten dat een van onze eigen consultants de software implementeert. Dat geldt ook als uw ERP-leverancier geen Sumatra partner is, en u de software dus rechtstreeks aanschaft.

Waar kan ik Sumatra handleidingen downloaden?

De handleidingen kan je downloaden op deze pagina.

Waar kan ik de laatste versie van Sumatra downloaden?

De laatste versie van Sumatra, maar ook eerdere releases, kan je downloaden op deze pagina.

Eerst proberen?
Vraag dan een gratis demonstratie aan. Een van onze experts neemt dan contact met jou op voor een remote of onsite presentatie van Sumatra Operational Intelligence.
Nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van Sumatra Software?  Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

© 2024 Sumatra Software – Operational Intelligence
Cookies | Privacy verklaring

Gildeweg 9a, 2632 BD Nootdorp
+31 (0)70 514 45 14
info@sumatra.nl
support@sumatra.nl

twitterfacebooklinkedinyoutube-play