14 februari 2020

SaaS, Cloud of on-premise?

Regelmatig komen wij bij bedrijven die overwegen om hun huidige On-premise software te vervangen door een SaaS-applicatie. Vooral Microsoft Dynamics NAV-klanten dubben met de vraag of ze On-premise blijven werken, alle software onderbrengen bij een hosting partij of op het Azure-platform, of kiezen voor SaaS (Dynamics 365 Business Central). Hoezeer partijen als Microsoft en Exact haar klanten ook proberen te pushen naar SaaS, veel (add-on) partners en vooral de klanten zijn nog niet ‘SaaS-ready.’

Voor hen biedt SaaS, in elk geval voorlopig, meer nadelen dan voordelen. Ik noem er een aantal:

Exact Online

Exact zet al jaren vol in op SaaS met Exact Online. Hoewel de klantenbase snel groeit, zijn dat vooral kleine(re) bedrijven met een simpele bedrijfsvoering. Er zijn veel Apps beschikbaar, maar bij Exact Online loop je al snel tegen een maximum aantal API-calls aan dat je per dag mag uitvoeren. Heb je bijvoorbeeld een goed lopende webshop, dan zit je al snel over deze limiet heen. Ook als je complexe of realtime rapportages wilt gebruiken, vormt deze limiet een struikelblok.

Dynamics 365 Business Central (D365BC)

Bij Microsoft Dynamics 365 Business Central (D365BC) zijn in de AppSource diverse extensies beschikbaar, die soms ‘binnen de schil’ van D365BC draaien. D365BC kent weliswaar (nog!) geen limiet voor het aantal API-calls, maar ook hier geldt dat niet alle applicaties voldoende uit de voeten kunnen met de geboden webservices. Ook zijn diverse Dynamics ISV-partners nog niet D365BC ready.

Haken en ogen

Zoals in dit blog wordt beschreven, zitten er soms best wat haken en ogen aan het migreren van, in dit geval, Dynamics NAV naar Dynamics 365 Business Central. Bijvoorbeeld als add-on software of integraties (nog) niet als extensie beschikbaar zijn in de AppSource. Maar ook wanneer de database groter is dan 150 Gb. Of als er een rechtstreekse koppeling met de MS SQL-database vereist of gewenst is.
Bij SaaS ben je geen eigenaar van de software en de database. Je kunt dus niet beschikken over je eigen data en dus ook geen koppeling maken met de database voor realtime rapportages.

‘Oppervlakkige dashboards’


Nu hoor ik je denken: ‘Maar er zijn toch dashboards en rapportages beschikbaar voor SaaS-applicaties.’ Daar heb je natuurlijk gelijk in. Dit zijn echter vaak ‘oppervlakkige dashboards’ of Excel-lijsten. Echt uitgebreide, complexe en over grote hoeveelheden data ontwikkelde ‘interactieve rapportages’ zijn niet mogelijk. Tenzij je een Data Warehouse en/of een dure ‘BI-server’ heeft. Dat maakt het ineens een stuk minder aantrekkelijk. Een heel enkele keer migreert een van onze klanten naar een SaaS-applicatie. Zij missen dan wel de mogelijkheden van Sumatra enorm, krijgen wij dan van hen te horen.

Cloud computing

Wil je toch van jouw eigen serverpark af? Dan biedt Cloud computing een goede oplossing. Je blijft zelf eigenaar van jouw software, die bij een door jou zelf geselecteerde ‘hosting partij’ of op een Azure-platform komt te draaien. Als je kiest voor een ‘private server’, dan krijgt je ook toegang tot applicaties en database. Je bent dus in staat om maatwerk te laten ontwikkelen, maar ook om de database(s) te benaderen. Zo kun je bijvoorbeeld met Sumatra Operational Intelligence (blijven) werken. Dit biedt diverse voordelen ten opzichte van het rapporteren op een Data Warehouse en maakt het mogelijk om complexe en uitgebreide dashboards en interactieve rapportages realtime te kunnen gebruiken.

Als je werkt met Sumatra, en wilt blijven werken, dan is On-premise of Cloud voor jou dus de beste optie. Dan kun je nu, maar ook in de toekomst, gewoon gebruik blijven maken van Sumatra Operational Intelligence.
De keuze voor SaaS, Cloud of On-premise is dus niet zo eenvoudig. Bedenk vooraf goed welke optie het beste bij uw bedrijfssituatie past en laat je goed informeren over de (on)mogelijkheden en de voor- en nadelen van de drie opties.

Benieuwd wat voor jou de beste opties is? Maak dan een afspraak.

Ga terug naar de overzichtspagina