+31 (0)70 514 4 514  |  support@sumatra.nl  |  

Logo Sumatra
SaaS, Cloud of On-premise?

Regelmatig kom ik bij bedrijven die overwegen om hun huidige On-premise software te vervangen door een SaaS-applicatie. Vooral Dynamics NAV-klanten dubben met de vraag of ze On-premise blijven werken, alle software onderbrengen bij een hosting partij of op het Azure-platform, of kiezen voor SaaS (Dynamics 365 Business Central). Hoezeer partijen als Microsoft en Exact haar klanten ook proberen te pushen naar SaaS, veel (add-on) partners en vooral de klanten zijn nog niet ‘SaaS-ready.’

Voor hen biedt SaaS, in elk geval voorlopig, meer nadelen dan voordelen. Ik noem er een aantal:

Exact Online

Exact zet al jaren vol in op SaaS met Exact Online. Hoewel de klantenbase snel groeit, zijn dat vooral kleine(re) bedrijven met een simpele bedrijfsvoering. Er zijn veel Apps beschikbaar, maar bij Exact Online loop je al snel tegen een maximum aantal API-calls aan dat je per dag mag uitvoeren. Heb je bijvoorbeeld een goed lopende webshop, dan zit je al snel over deze limiet heen. Ook als je complexe of realtime rapportages wilt gebruiken, vormt deze limiet een struikelblok.

Dynamics 365 Business Central (D365BC)

Bij Microsoft Dynamics 365 Business Central (D365BC) zijn in de AppSource diverse extensies beschikbaar, die soms ‘binnen de schil’ van D365BC draaien. D365BC kent weliswaar geen limiet voor het aantal API-calls, maar ook hier geldt dat niet alle applicaties voldoende uit de voeten kunnen met de geboden webservices.

Haken en ogen

Zoals in dit blog wordt beschreven, zitten er soms best wat haken en ogen aan het migreren van, in dit geval, Dynamics NAV naar Dynamics 365 Business Central. Bijvoorbeeld als add-on software of integraties (nog) niet als extensie beschikbaar zijn in de AppSource. Maar ook wanneer de database groter is dan 150 Gb. Of als er een rechtstreekse koppeling met de MS SQL-database vereist of gewenst is.
Bij SaaS ben je geen eigenaar van de software en de database. Je kunt dus niet beschikken over je eigen data en dus ook geen koppeling maken met de database voor realtime rapportages.

‘Oppervlakkige dashboards’

Nu hoor ik u denken: ‘Maar er zijn toch dashboards en rapportages beschikbaar voor SaaS-applicaties.’ Daar heeft u natuurlijk gelijk in. Dit zijn echter vaak ‘oppervlakkige dashboards’ of Excel-lijsten. Echt uitgebreide, complexe en over grote hoeveelheden data ontwikkelde ‘interactieve rapportages’ zijn niet mogelijk. Tenzij u een Data Warehouse en/of een dure ‘BI-server’ heeft. Dat maakt het ineens een stuk minder aantrekkelijk. Een heel enkele keer migreert een van onze klanten naar een SaaS-applicatie. Zij missen dan wel de mogelijkheden van Sumatra enorm, krijgen wij dan van hen te horen.

Cloud computing

Wilt u toch van uw eigen serverpark af? Dan biedt Cloud computing een goede oplossing. U blijft zelf eigenaar van uw software, die bij een door u geselecteerde ‘hosting partij’ of op een Azure-platform komt te draaien. Als u kiest voor een ‘private server’, dan krijgt u ook toegang tot uw volledige applicatie en database. U bent dus in staat om maatwerk te laten ontwikkelen, maar ook om uw database(s) te benaderen. Zo kunt u bijvoorbeeld met Sumatra Operational Intelligence (blijven) werken. Dit biedt diverse voordelen ten opzichte van het rapporteren op een Data Warehouse en maakt het mogelijk om complexe en uitgebreide dashboards en interactieve rapportages realtime te kunnen gebruiken.

Als u werkt met Sumatra, of wilt blijven werken, dan is On-premise of Cloud voor u dus de beste optie. Dan kunt u nu, maar ook in de toekomst, gewoon gebruik blijven maken van Sumatra Operational Intelligence.
De keuze voor SaaS, Cloud of On-premise is dus niet zo eenvoudig. Bedenk vooraf goed welke optie het beste bij uw bedrijfssituatie past en laat u goed informeren over de (on)mogelijkheden en de voor- en nadelen van de drie opties.

Martin de Sain

Business Development Manager

Deel dit artikel:

Eén antwoord op “SaaS, Cloud of On-premise?”

  1. Andre Speek schreef:

    Dat van die API limiet op Exact Online begrijp ik nog steeds niet… Ok, 5000 die je gratis mag verbruiken, prima… Maar waarom niet gewoon additionele calls erbij verkopen… Ik bedoel, als ik duizenden orders per dag via mijn webshop binnenkrijg, dan heb ik er best wel wat voor over…

    SaaS is inderdaad voor kleine(re) bedrijven een prima oplossing… maar inderdaad, maatwerk, koppelingen of slimmere rapportages is toch nog vaak een struikelblok…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *