25 augustus 2019

Papieren bankafschriften, ken je ze nog?

Martin de Sain, Business Development Manager bij Sumatra Software, ontving een brief van de bank van zijn kinderen. Hierin werd een tariefsverhoging aangekondigd voor o.a. het ontvangen van dagelijkse, wekelijkse of tweewekelijkse papieren rekeningafschriften. Zijn verbazing was groot. Martin vertelt waarom hij zo opkeek van deze brief.

Bestaan ze nog?

Toen ik de brief las, voelde ik mijn wenkbrauwen fronsen van verbazing. Blijkbaar zijn er nog mensen die gebruik maken van de papieren afschriften. In dit digitale tijdperk kan ik mij daar moeilijk een voorstelling van maken. Zeker omdat ik zelf bijna alle privézaken via Apps op mijn telefoon regel, zoals Telebankieren, Social Media, Online shoppen, concertkaartjes en taxiritten. Ook zakelijk regel ik alles online, zoals de workflow in ons CRM-systeem. Het is voor mij dan ook moeilijk voor te stellen dat werken met papier als nuttig wordt ervaren.

Waarom papier?

Er kleven natuurlijk best wat nadelen aan papieren afschriften. De bank moet alles printen, in enveloppen stoppen en versturen. Dit kost de nodige tijd en energie, en dus Euro’s. Vervolgens mag een van de vele postbezorgers aan de slag om de afschriften, soms door weer en wind, op het juiste adres af te leveren. Voordat de geadresseerde de post ook daadwerkelijk in handen heeft en kan inzien, zijn we al weer een of twee dagen verder. En tegen die tijd is het banksaldo natuurlijk allang niet meer hetzelfde als op de papieren versie, want de laatste mutaties staan er nog niet op vermeld.

Kan dat nou niet anders?

Er zijn vast redenen te verzinnen om bankafschriften nog op papier te ontvangen. Maar je moet mij wel een beetje helpen, want ik kan er geen één verzinnen! De papieren variant roept bij mij enkel gevoelens van nostalgie op, uit een tijd van ver voor de digitalisering. Het past bij mij niet in het huidige plaatje, zullen we maar zeggen. En ik denk dat dit voor de meesten van ons geldt, toch?

Het bedrijfsleven

In het bedrijfsleven ontmoet ik regelmatig mensen, die een sterke behoefte hebben aan periodieke informatie. In dit geval geen bankafschriften, maar financiële, budget- en omzetrapportages. Zij vinden het prettig om wekelijks of maandelijks te kunnen zien hoe het de afgelopen periode is gegaan. Is er meer verkocht dan verwacht? Of is een budget overschreden? Uiteraard nuttig om te constateren, maar wel mosterd na de maaltijd. Zeker als je realiseert dat tijdig en compleet inzicht veel missers kan voorkomen. Denk aan budgethouders die verkeerde boekingen snel(ler) ontdekken en (laten) corrigeren. Of verkopers die zien welke klanten en producten achterblijven in de omzet en hun pijlen hierop kunnen richten. Alleen als we beschikken over actuele informatie, kunnen we tijdig actie ondernemen.

Dit wil ik ook!

Misschien ben ik verwend omdat ik bij een innovatief automatiseringsbedrijf werk. Mijn collega’s en ik beschikken overal en altijd over complete en actuele informatie. Wij kunnen dus ‘kort op de bal spelen’ en zijn volledig geïnformeerd over alle voor ons relevante zaken.

Klinkt dit jou als muziek in de oren? Neem dan gerust een contact met ons op. Onder het genot van een kop koffie, komen wij graag de mogelijkheden voor jouw bedrijf bespreken.

Ga terug naar de overzichtspagina