19 april 2019

Ik zie, ik zie wat jij niet koopt…

Zie je ze nog voor je, de verkoopcollega’s in de buitendienst die zich door stapels kettingpapier heen moesten worstelen om die dag enigszins beslagen ten ijs te komen bij hun klant? Gelukkig is dat met de huidige technologie allemaal verleden tijd, toch? Niet dus. En als er al moeite is gedaan om de recente bestelhistorie te bekijken, dan worden de producten die niet meer of minder worden besteld stelselmatig overgeslagen. Dat is niet alleen onnodig maar vooral jammer, want daarmee laten verkopers veel kansen liggen.

Beter geïnformeerd

Een bezoeker van de Sumatra Klantendag wist dat onlangs nog te bevestigen. Zijn collega’s zitten dankzij realtime inzicht in bestelgedrag nooit meer met de mond vol tanden. Ze kunnen desnoods ter plekke inloggen, op hun eigen laptop of smartphone en desnoods op een pc van de klant, om precies te zien wat de klant de laatste tijd wel en niet heeft besteld. Er wordt dan steevast gepolst waarom bepaalde artikelen minder of niet meer worden besteld. Door daar meteen op in te springen kan erger worden voorkomen. En dat komt wel zo professioneel over.

Versnipperd

Zonder Sumatra komen verkopers vaak onvoldoende voorbereid op klantgesprek. Veel komt voort uit tijdgebrek of gemakzucht want vaak is de informatie er wel maar is die versnipperd over het ERP – of CRM-systeem. Omdat het dus lastig is en te veel tijd kost, nemen veel verkopers niet de moeite het verkoopgesprek goed voor te bereiden. Dat is zonde, want het is eenvoudiger om meer te verkopen bij bestaande klanten dan een nieuwe klant te vinden.

Bedrijven die zicht hebben op niet/minder bestellende klanten hebben dus als voordeel:

  • meer omzet uit bestaande klanten;
  • klanten die bepaalde zaken elders kopen weer aan boord krijgen;
  • professionaliteit naar de klant.

Wil jij weten hoe wij ook jouw bedrijf of organisatie kunnen helpen met Operational Intelligence? Neem dan gerust eens contact met ons op.

Ga terug naar de overzichtspagina