14 februari 2020

SaaS, cloud of on-premise?

Regelmatig komen wij bij bedrijven die overwegen om hun huidige on-premise software te vervangen door een SaaS-applicatie. Vooral Microsoft Dynamics NAV-klanten en Exact Globe klanten dubben met de vraag of ze on-premise blijven werken, de software onderbrengen bij een hosting partij of op het Azure-platform, of kiezen voor een SaaS abonnement op Dynamics 365 Business Central of Exact Online. Hoezeer partijen als Microsoft en Exact haar klanten ook proberen te pushen naar SaaS, veel partners en bedrijven zijn nog niet ‘SaaS-ready.’

Voor hen biedt SaaS, in elk geval voorlopig, meer nadelen dan voordelen. Ik noem er een aantal:

Exact Online

Exact zet al jaren in op SaaS met Exact Online. Hoewel de klantenbase snel groeit, zijn dat vooral kleine(re) bedrijven met een simpele bedrijfsvoering. Er zijn veel Apps beschikbaar, maar bij Exact Online loop je al snel tegen een maximum aantal API-calls aan dat je dagelijks mag uitvoeren. Heb je bijvoorbeeld een goed lopende webshop, dan zit je al snel over deze limiet heen. Ook als je complexe of realtime (maatwerk) rapportages wilt gebruiken, vormt deze limiet een struikelblok.

Dynamics 365 Business Central (D365BC)

Bij Microsoft Dynamics 365 Business Central (D365BC) zijn in de AppSource diverse extensies beschikbaar. D365BC kent weliswaar (nog!) geen limiet voor het aantal API-calls, maar ook hier geldt dat niet alle applicaties voldoende uit de voeten kunnen met de geboden webservices. Diverse Dynamics ISV-partners zijn nog niet D365BC ready of adviseren hun klanten om voorlopig nog niet voor SaaS te kiezen.

Haken en ogen

Zoals in dit blog wordt beschreven, zitten er soms best wat haken en ogen aan het migreren van, in dit geval, Dynamics NAV naar Dynamics 365 Business Central. Bijvoorbeeld als add-on software of integraties (nog) niet als extensie beschikbaar zijn in de AppSource. Maar ook wanneer de database groter is dan 150 Gb. Of als een rechtstreekse koppeling met de MS SQL-database vereist of gewenst is.
Bij SaaS ben je geen eigenaar van de software en de database. Je kunt dus niet beschikken over je eigen data en dus ook geen koppeling maken met de database voor bijvoorbeeld realtime rapportages.

‘Oppervlakkige dashboards’

Nu hoor ik je denken: ‘Maar er zijn toch dashboards en rapportages beschikbaar voor SaaS-applicaties.’ Daar heb je natuurlijk gelijk in. Dit zijn echter vaak ‘oppervlakkige dashboards’ of Excel-lijsten. Echt uitgebreide, complexe en over grote hoeveelheden data ontwikkelde ‘interactieve rapportages’ zijn niet mogelijk. Tenzij je een Data Warehouse en/of een dure ‘BI-server’ hebt. Dat maakt het ineens een stuk minder aantrekkelijk.

Cloud computing

Wil je toch van jouw eigen serverpark af? Dan biedt cloud computing een goede oplossing. Je blijft zelf eigenaar van jouw software, die bij een door jou zelf geselecteerde ‘hosting partij’ of op een Azure-platform komt te draaien. Als je kiest voor een ‘private server’, dan krijgt je ook toegang tot applicaties en database. Je blijft dus in staat om maatwerk gebruiken, maar ook om de database(s) te benaderen. Zo kun je bijvoorbeeld met Sumatra Operational Intelligence (blijven) werken. Dit biedt diverse voordelen ten opzichte van het rapporteren op een Data Warehouse en maakt het mogelijk om complexe en uitgebreide dashboards en interactieve rapportages realtime te kunnen gebruiken.

Als je werkt met Sumatra, en wilt blijven werken, dan is on-premise of cloud voor jou voorlopig de beste optie. Dan kun je nu, maar ook in de toekomst, gewoon gebruik blijven maken van Sumatra Operational Intelligence.
De keuze voor SaaS, cloud of on-premise is dus niet zo eenvoudig. Bedenk vooraf goed welke optie het beste bij uw bedrijfssituatie past en laat je goed informeren over de (on)mogelijkheden en de voor- en nadelen van de drie opties.

Ga terug naar de overzichtspagina