24 december 2017

Zomer- of wintertijd, een groot verschil

Europese Commissie voorzitter Juncker wil dat het altijd zomertijd blijft. En hij is niet de enige. Een groep kritische Europarlementariërs bleef er voor vechten en het ziet er naar uit dat ze hun zin krijgen.

De voor- en nadelen

De oorspronkelijke reden van de invoering was energiebesparing. En natuurlijk hoe langer het licht blijft, hoe minder verlichting er aan gestoken hoeft te worden. Maar daarentegen blijft de airco ook weer langer loeien. Er zouden minder verkeersongelukken zijn doordat het langer licht blijft. Maar het blijkt dat door de verandering van tijd, 1 op de 5 Europeanen ontregeld is, wat weer meer ongelukken veroorzaakt.

Meer daglicht betekent meer vitamine D, wat de gezondheid goed doet, maar de ontregelde biologische klok is juist weer ongezond. Kortom, er zijn voordelen, maar zeker ook nadelen.

De wintertijd

Ondertussen zijn we allemaal weer druk aan het werk. De vakantie ligt achter ons en de wintertijd staat voor de deur. Zaterdag 28 oktober is het zover. Maar de discussie over afschaffing is dan vast nog niet voorbij. Er zullen voor- en tegenstanders blijven. Dat is op dit onderwerp, maar zeker ook op veel nadere onderwerpen van toepassing. Maar hoe het ook zij, een ontregeld mens functioneert minder goed. Dat geldt voor mensen, maar zeker ook voor organisaties.

Het laatste kwartaal

Het vierde kwartaal wordt veelal gebruikt om het afgelopen jaar te evalueren en om voor komend jaar nieuwe doelstellingen te formuleren, planningen te maken en budgetten op te stellen. Dit zijn de richtlijnen om aan te houden, om bij de hand te nemen als er onduidelijkheden zijn. En die zijn belangrijk, want net als een uurtje tijdsverschil de mens kan ontregelen, kan een budgetoverschrijding uw organisatie ontregelen. Om dat te voorkomen, is er maar een ding nodig; inzicht.

Budgetten vs. realisatie

Hoe gaat jouw organisatie ervoor zorgen dat alle budgetten worden gerealiseerd? Sumatra biedt realtime en compleet inzage, zodat iedereen altijd goed is geïnformeerd. Er kan dus eerder en beter worden ingegrepen. Bij het verzetten van de zomer- en wintertijd gaat het om slechts 60 minuten. Een kleine ingreep dus, met grote gevolgen.

Wordt jouw organisatie wel eens ontregeld door onvoorziene kosten? Ontbreekt het juiste inzicht? Neem dan eens contact met ons op.

Ga terug naar de overzichtspagina