Slim, slimmer…. Sumatra!
Regelmatig krijgen wij de vraag of het mogelijk is, om zonder data warehouse te rapporteren op grote databases? Deze vraag beantwoorden wij steevast met een volmondig ja!
Bijna dagelijks bezoeken wij bedrijven en organisaties die werken met Exact Globe, Exact Synergy of Microsoft Dynamics NAV (Navision). Wij worden, al dan niet door een van onze partners, uitgenodigd om te komen praten over de operationele rapportagebehoefte. Meestal wordt bij deze bedrijven nog gewerkt met periodieke rapportages, vaak in Excel. Enerzijds omdat men denkt dat rapporten achteraf voldoende zijn voor het aansturen van de organisatie. Maar ook omdat men opziet tegen de kosten en complexiteit van het ontwikkelen van een data warehouse. Logisch.
Geen data warehouse nodig
De verbazing is dan ook altijd groot als wij vertellen dat voor Sumatra geen data warehouse nodig is. “Maar hij hebben een hele grote SQL-database van wel 200 Gigabyte groot”, wordt ons dan verteld. Of: “Wij durven niet op onze operationele data te rapporteren omdat wij bang zijn voor verlies van performance”. Nadat we hebben uitgelegd dat grote databases en realtime rapporteren op live data voor Sumatra dagelijkse kost is, maakt verbazing vaak plaats voor ongeloof. “Maar onze IT-partner beweert dat dit niet mogelijk is”. Totdat wij bewijzen dat het door de slimme opbouw van onze operationele rapportages wel degelijk kan.
Hoe dan?
Ik hoor jou al denken: hoe is dat dan mogelijk? Het antwoord: door op slimme wijze ‘kleine vragen’ aan de database te stellen en deze vervolgens slim ‘aan elkaar te koppelen.’ In tegenstelling tot overige rapportagetools gaat Sumatra uiterst effectief om met het ophalen van data uit de SQL-database. Met Sumatra kun je binnen het scherm eenvoudig op een of meerdere niveaus ‘doorklikken’ tot naar het allerlaagste mutatieniveau. Deze details worden echter niet opgehaald bij het openen van het rapport. Pas nadat we binnen een interactief rapport op een regel of grafiek klikken, worden de onderliggende details ‘opgehaald’. Vervolgens kan ook vanuit dit sub-overzicht worden doorgeklikt naar informatie die weer een niveau dieper ligt opgeslagen. Zo koppelt Sumatra heel effectief kleine deelvragen aan elkaar om razendsnel en overzichtelijk informatie boven water te krijgen.
Kosten besparen
Dankzij Sumatra worden er dus kosten bespaard, omdat er geen data warehouse hoeft te worden ontwikkeld en onderhouden. Dit geld kan dus worden besteed aan het ontwikkelen van operationele dashboards en interactieve rapportages, rechtstreeks op de SQL-database.
Beter beslissen
Het werken met een data warehouse heeft nog een bijkomend probleem: je werkt altijd met verouderde informatie, vaak van gisteren. Omdat van ons wordt verwacht dat wij beslissen op basis van de situatie van nu, is het ook logisch dat wij beschikken over de informatie van nu. Toch? Met Sumatra neem je dan ook de juiste beslissing op basis van complete en actuele informatie.
Zien is geloven
Denk je nu: dit klinkt goed maar bijna te mooi om waar te zijn? Lees dan eens de ervaringen van een aantal van onze klanten. Of neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.