+31 (0)70 514 4 514  |  support@sumatra.nl  |  

Logo Sumatra
OI en BI: zoek èn vind de verschillen…

OI en BI: zoek èn vind de verschillen…

Wij krijgen regelmatig de vraag wat het verschil is tussen onze Operational Intelligence en Business Intelligence. Er zijn best wel overeenkomsten, maar zeker ook verschillen. In dit blog nemen wij een aantal hiervan onder de loep.

Compleet en realtime

Bij Sumatra Software zijn we ervan overtuigd dat goed geïnformeerd personeel beter in staat is om de juiste beslissingen te nemen. Vanuit deze gedachte hebben wij onze Operational Intelligence Software ontwikkeld. Software die specifiek ontwikkeld is om u en uw collega’s te voorzien van complete informatie. Niet achteraf, maar direct in het operationele proces. Omdat u met realtime informatie fouten sneller ontdekt en kunt herstellen. Of nog beter, fouten kunt voorkomen. Omdat u beschikt over alle voor u relevante informatie, bent u in staat om betere beslissingen te nemen.

Business Intelligence

Business Intelligence (BI) Software is primair ontwikkeld voor data discovery; het maken van prognoses en analyses aan de hand van een of meer scenario’s. BI-software is dan ook zeer gewild op marketingafdelingen, waar marketeers zich dagelijks bezighouden met het analyseren van data. Denk hierbij aan informatie uit het ERP-systeem, aangevuld met statistieken van social media, Ads-campagnes en resultaten uit een e-commerce platform. Voor het werken met BI-software is vrijwel altijd een Data Warehouse en een ETL-laag nodig. Het is vaak een complexe en tijdrovende klus om het Data Warehouse te ontwikkelen en vervolgens te onderhouden. De informatie uit het Data Warehouse is nooit realtime, waardoor je altijd werkt met verouderde data.

Operational Intelligence

Met Sumatra Operational Intelligence is het ook prima mogelijk om krachtige analyses te maken uit diverse bronnen. De databases van Microsoft Dynamics , Exact Globe en Exact Synergy zijn al volledig in kaart gebracht. Sumatra 2019 koppelt bovendien met alle applicaties met een Microsoft SQL-database. Groot verschil met BI-software is dat Sumatra 2019 de informatie realtime uit de database(s) ophaalt. Een Data Warehouse is dus niet nodig. Door componenten slim te combineren, wordt de server minimaal belast en is de performance hoog. Zeker in een hosted omgeving heeft dit voordelen. Er worden onder andere kosten bespaard, omdat er geen zware server nodig is.

Overzicht door inzicht

Sumatra Operational Intelligence is specifiek ontwikkeld om operationele data op een uiterst efficiënte manier te ontsluiten. Omdat Sumatra 2019 rapportagecomponenten slim aan elkaar koppelt, hoeft u het scherm niet te verlaten. U ziet dus altijd precies wat u verwacht. Dat geeft overzicht en rust. U blijft overal de context zien en ontdekt sneller wat u moet weten.

Bedrijfsbreed inzetbaar

Daar waar BI-software in veel gevallen een klein deel van de organisatie ‘bedient’, wordt Operational Intelligence in de praktijk bedrijfsbreed gebruikt. Het rendement is dan ook hoger, omdat de software op alle afdelingen inzetbaar is. Dit levert in de praktijk een betere ROI op, ook omdat er geen investering nodig is voor het ontwikkelen van een Data Warehouse. Met Sumatra 2019 kunt u na de installatie direct van start met het ontwikkelen van interactieve dashboards en rapportages.

Samengevat

Business Intelligence en Operational Intelligence zijn beiden prima oplossingen. Daar waar BI met name geschikt is voor ‘predictive analyses’ voor bijvoorbeeld een marketingafdeling, voorziet Operational Intelligence de gehele organisatie van realtime dashboards en interactieve rapportages. Omdat van ons wordt verwacht te acteren op de situatie van nu, moeten we ook beschikken over alle informatie van nu. Operational Intelligence stelt deze complete en actuele informatie, inclusief alle verklarende details en zelfs (gescande) documenten, op een interactieve wijze beschikbaar. Dit resulteert in beter inzicht en betere beslissingen die onder meer kunnen leiden tot meer omzet en marge bij nieuwe én bestaande klanten, minder incourante voorraad en minder budgetoverschrijdingen. Een investering dus die in de praktijk vaak in korte tijd wordt terugverdiend.

Bent u benieuwd wat Operational Intelligence voor uw organisatie kan betekenen? Neem dan eens contact met ons op.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *