3 januari 2017

Oh, kom er eens kijken

In dit blog gaan wij Sinterklaas vergelijken met een goedlopende cadeauwinkel. We hebben allemaal gelezen over de uit de hand gelopen personeelsproblemen van de goede Sint, maar daar gaan we het niet over hebben. We richten ons op het immense logistieke proces dat achter de pakjesavond schuilgaat. We nemen een kijkje achter de schermen om te zien wat er allemaal komt kijken voordat de kindertjes een presentje in hun schoen krijgen.

De deadline

De grootste zorg van Sinterklaas is dat alles op tijd klaar moet zijn. Uitstel is, in zijn geval, onmogelijk, de stoomboot vertrekt naar Spanje en de kerstman is al onderweg, dus is woensdag 5 december de ultieme deadline. Maar voordat het zo ver is, moet er nog heel wat gebeuren en is er ook al heel veel werk verzet.

Hoe het begint

Zo is er al in een vroegtijdig stadium gekeken naar de huidige trends en ontwikkelingen. Door op de hoogte te blijven van wat er speelt, kan er een betere inschatting worden gemaakt van wat er op de verlanglijstjes komt te staan. En die informatie is waardevol bij het inkoopproces.

De inkopen

Dit blijft natuurlijk altijd een risico, maar zoals met alles, informatie is key. Aan de hand van verzamelde data kan er op een slimme manier ingekocht worden. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de aantallen, want natuurlijk is het de kunst om niet te veel maar zeker ook niet te weinig in te kopen, ook de marge dient strak bewaakt te worden. Zeker met zo’n enorme organisatie als Sinterklaas, waarbij ook rekening moet worden gehouden met een handlingsfee, inpakmaterialen en arbeidstijd voor de gedichten.

Online winkelen

Als Sinterklaas een webshop zou zijn, zouden de cadeautjes daar worden geëtaleerd. Ook met webshops is het van belang dat er continu de vinger aan de pols wordt gehouden. Dit is ook te lezen in ons vorige blog van HOP. House of Products, waar Jordy zijn eigen dashboards en rapportages maakt. De succesformule van een (web)shop hangt sterk af van het op tijd kunnen bijsturen van o.a. het inkoopproces.

Het beste cadeau

Goed inzicht hebben in alle bedrijfsprocessen is het beste cadeau dat een ondernemer zichzelf kan geven. Operational Intelligence is een waardevolle investering voor nu en voor de toekomst. Meer informatie? Neem vandaag nog contact met ons op.

Ga terug naar de overzichtspagina