+31 (0)70 514 4 514  |  support@sumatra.nl  |  

Logo Sumatra
Meer of minder voorraad?

Voorraadoptimalisatiesoftware. Fans van Scrabble, of de online variant Wordfeud, weten wel raad met dit woord. Zeker met de letter w op een vakje met 3x de letterwaarde. Maar ja, voor hen is dit blog niet bedoeld. De vraag is: wat kunt en doet u ermee als voorraadhoudend bedrijf? En zeg nou niet dat u al ERP-software heeft, want die schiet veelal ernstig tekort. Idem dito voor de aloude formule van Camp. Dat zit als volgt.

Optimale bestelgrootte

Als voorraadhoudend (handels)bedrijf heeft u al snel te maken met hoge kosten. Tot zover niks nieuws. Grote kans dat u werkt met een ERP-systeem en dat is ook zeker aan te raden. Dergelijke systemen kunnen echter niet toveren. Veel meer dan een vrij algemeen besteladvies op basis van een MRP-berekening, oftewel Material Requirements Planning, krijg je er doorgaans niet uit. Die houdt veelal slechts rekening met een beperkt aantal factoren. Om uw voorraadkosten daadwerkelijk significant omlaag te krijgen, heeft u een vleugje magie nodig. En laat Sumatra die nou al jaren in huis hebben! Onze bewezen Operational Intelligence software houdt in tegenstelling tot veel ERP-systemen nou juist wel rekening met bijvoorbeeld de verklaring van teruglopende omzet van een bepaalde artikel of klant. Dit heeft namelijk grote invloed op de optimale bestelgrootte.

Omloopsnelheid

De inkoopafdeling beschikt vaak over beperkte informatie. Vaak heeft een inkoper geen compleet en actueel inzicht in verkoopcijfers. De inkoper ziet bijvoorbeeld in veel gevallen niet dat een klant een bepaald artikel niet meer afneemt. Het inzicht in afnemende of wijzigende verkoopaantallen wordt dan ook niet meegenomen in het bepalen van de optimale bestelgrootte (ook een mooi Scrabble-woord). Een inkoper heeft dus behoefte aan meer informatie om te voorkomen dat een product weer klakkeloos wordt ingekocht en vervolgens onnodig lang op de plank blijft liggen. Dit met het risico dat er incourante voorraad ontstaat die met hoge korting moet worden verkocht. Of erger nog, volledig moet worden afgeschreven!

Slimmer inkopen

Een goed geïnformeerde inkoper kan slimmer inkopen en daardoor veel geld opleveren. Niet alleen door een lagere voorraad, en dus minder opslagkosten. Maar ook door het risico te verlagen dat u met niet verkoopbare voorraad wordt opgescheept. De oplossing voor het beschreven probleem hoeft niet duur te zijn. Operational Intelligence levert in de praktijk vaak vele malen meer op dan het bedrag dat u ervoor betaalt. Wij zien in de praktijk dat veel van onze klanten, dankzij compleet en actueel inzicht, effectiever inkopen en dus veel kosten besparen. Dat dit verhaal geen grootspraak is, bewijzen meerdere van onze klanten. Zij zagen hun voorraadwaarde dankzij goede, interactieve inzichten met enkele honderdduizenden euro’s omlaag gaan. Zonder dat dit hun leverbetrouwbaarheid in gevaar heeft gebracht.

Bent u benieuwd of Operational Intelligence ook uw voorraadkosten kan verlagen? Neem dan eens contact op met een van onze adviseurs.

Deel dit artikel:

6 antwoorden op “Meer of minder voorraad?”

 1. Gemma van Hulst schreef:

  Ik ontving zojuist de mail over voorraad. En ja, ik wil ook minder voorraad en betrouwbare informatie over omloopsnelheid etc.
  Hebben jullie hier een Sumatra overzicht voor gemaakt wat Exact gebruikers kunnen gebruiken? Uiteraard willen we hier voor betalen, maar dan wil ik wel vooraf weten of het werkt.

 2. Berry van den Bogaard schreef:

  Helemaal waar. En wij zijn al jaren zeer tevreden gebruikers van Sumatra. Wij gebruiken dit met de GetData in Excel.
  Ben eigenlijk wel benieuwd naar de hier voorgestelde oplossing.

 3. Martin de Sain schreef:

  Beste Gemma,
  Wij hebben hier geen kant en klaar overzicht voor op de plank liggen. Omdat iedere situatie weer anders is, geven wij er de voorkeur aan om een dergelijk interactief overzicht klantspecifiek te ontwikkelen. Mijn collega zal hierover contact opnemen.

 4. Martin de Sain schreef:

  Beste Berry,
  Fijn om te lezen dat je al jaren tevreden gebruiker bent. Mijn collega zal contact opnemen om te bespreken hoe we jouw huidige Excel rapporten kunnen vervangen door een interactief overzicht in de Sumatra WebClient.

 5. Michel Steenbekkers schreef:

  Klinkt erg interessant, hier hebben wij wel interesse in.
  Ik ben zeer benieuwd of jullie systeem meer efficiency oplevert als datgene wat we al door jullie hebben laten bouwen.
  Ik zie een contactmoment graag tegemoet!

 6. Martin de Sain schreef:

  Beste Michel,
  Mijn collega zal contact opnemen om de wensen, aanvullende op jullie huidige interactieve overzichten, te bespreken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *