6 augustus 2017

Hoe Operational Intelligence de geschiedenis had kunnen veranderen

Trouwe lezers van onze blogs zal het niet zijn ontgaan dat wij veel belang hechten aan relevante en realtime informatie. Niet zozeer voor onszelf maar voor jou en jouw collega’s, om de juiste beslissingen te nemen. Of de verkeerde te voorkomen. We vroegen ons hierbij zomaar af of de huidige technologie ook vroeger van pas had kunnen komen. Na een digitale duik in de geschiedenis kunnen we die vraag met een volmondig ‘ja’ beantwoorden!

Wereldoorlog door verkeerde afslag

De voorbeelden lopen uiteen van een ‘typisch geval van jammer’ tot gebeurtenissen die – met tijdige en correcte informatie – zelfs een andere draai hadden kunnen geven aan de loop van de geschiedenis. Voorbeeld: op 28 juni 1914 bezoekt de Oostenrijkse aartshertog Frans Ferdinand Sarajevo. Een belangrijke dag waarop de Serviërs de Eerste Slag van Kosovo herdenken. Het bezoek valt slecht bij een aantal nationalisten die plannen smeden om Ferdinand te doden.

Eén van hen probeert de auto van Ferdinand te vernietigen met een bom. De bom valt van de auto en ontploft op de weg. De aartshertog wil later die dag de gewonden bezoeken, maar zijn chauffeur neemt een verkeerde afslag. Hierdoor komt hij langs Gavrilo Princip, één van de zes nationalisten. Princip schiet Ferdinand dood hetgeen algemeen wordt gezien als het startsein van de Eerste Wereldoorlog.

Onnodig ‘foutje’ van 125 miljoen

Of wat dacht je van de missie met een onbemande ruimtesonde van NASA die in 1999 uitliep op een debacle omdat een deel van de ingenieurs met een Britse maateenheid had gerekend en een andere groep met een afwijkende Amerikaanse eenheid ? Een duur foutje van 125 miljoen dollar dat tegenwoordig eigenlijk ondenkbaar is.

Andere voorbeelden, maar dan in vogelvlucht:

  • Een plan van de VS in 1961 om Fidel Castro met hulp van binnenuit af te zetten mislukte, omdat de Amerikaanse luchtmacht even geen rekening had gehouden met het tijdsverschil.
  • In 1988 zien onderhoudsmonteurs op het olieplatform Piper Alpha een veiligheidsklep over het hoofd. Een explosie volgt waarbij bijna 170 menen het leven laten. Een beetje software had een alarm opgeleverd.
  • De giframp bij een bestrijdingsmiddelenfabriek van Union Carbide in Bhopal kost in 1984 vele duizenden mensen het leven. De oorzaken, onder andere het toegestane vulniveau van MIC-tanks en gevaarlijke omleidingen, hadden ook hier met een tijdige signalering kunnen worden voorkomen.
  • In 1788 valt een deel van het Oostenrijkse leger eigen soldaten aan op basis van verkeerde informatie.
  • Tot slot speelde (gebrek aan) informatie een twijfelachtige rol bij: Waterloo, diverse tsunami’s en de wereldwijde crisis eerder deze eeuw.

De moraal van dit verhaal? Laten we met z’n allen met Operational Intelligence de wereld verbeteren en geschiedenis schrijven. Of gewoon de prestaties van jouw bedrijf of organisatie opkrikken door betere besluitvorming. Dat mag natuurlijk ook…

Ga terug naar de overzichtspagina