De hoogste kwaliteit en laagste prijs van LIDL geldt niet voor SAP
Nu we weer terug van vakantie zijn, pakken we langzamerhand de dagelijkse routine weer op. De zon is vervangen door de tl-verlichting. Het uitzicht op de zee, bergen of het terras is vervangen door een beeldscherm met software. Voor velen vormt dit geen enkel probleem. Anderen kijken er juist tegenop om weer aan de slag te gaan met het ERP-systeem, naar hun gevoel sluit de software niet aan bij hun werkzaamheden.
Een mislukt SAP-implementatieproject, wat ging er mis?
LIDL is 7 jaar verder, 500 miljoen euro armer en niets opgeschoten. In 2011 werd het ambitieuze plan gestart om de IT-structuur te vereenvoudigen en te centraliseren. De implementatie leek goed te gaan, totdat ontdekt werd dat de LIDL zijn voorraadsysteem hanteert op inkoopprijzen in plaats van op de standaard retailprijzen. Er moest dus een aanpassing worden gedaan. En die aanpassing werd uiteindelijk de nekslag. Duizend medewerkers en honderden consultants werkten er voor jaren aan, de technologie stond in de tussentijd niet stil en uiteindelijk moest iedereen tot de conclusie komen dat het een hopeloze zaak werd.
Hoe had dit voorkomen kunnen worden?
De oude software moest vervangen worden, de verwachtingen voor de nieuwe oplossing waren hoog, te hoog. Zo hoog dat het niet realistisch meer was. Wat LIDL beter had kunnen doen, is met een frisse blik naar het oude ERP-systeem kijken. Wat toen werd afgeschreven omdat het de ‘limieten van zijn levensvatbaarheid’ had bereikt, blijkt nu de redding te zijn. Met een aantal kleine aanpassingen wordt het oude systeem weer nieuw leven in geblazen.
Rendement door een paar kleine aanpassingen
Het is natuurlijk vervelend als er bij de selectie voor een ERP-systeem een keuze is gemaakt die minder rendement oplevert dan voorzien. Betekent dit dat de software dan maar ‘overboord’ moet? Gelukkig is dit in de meeste gevallen niet nodig. Het rendement van een ERP-systeem kan vaak enorm worden verbeterd door het inzetten van rapportagesoftware. Als medewerkers direct kunnen beschikken over complete informatie, zijn zij in staat om sneller en beter te beslissen. Dankzij goede inzichten kunnen zij effectiever werken, wat hun werkzaamheden en werkplezier ten goede komt.
Ben je benieuwd of Operational Intelligence ook geschikt is voor uw bedrijf? Biedt uw huidige Erp-systeem u onvoldoende inzicht? Neem dan gerust contact met ons op.